Publicerad den Lämna en kommentar

Rekommenderade teer vid svalare/kallare väder

I traditionell kinesisk medicin (TKM) är mat indelad i fem typer: kall, sval, neutral, varm och hett. Detta är baserat på konceptet siqi, eller ”fyra energier”, som också är relaterade med årstiderna – kall/vinter, kall/höst, varm/vår och hett/sommar.

När vi i TKM pratar om dessa tillstånd och typer så är de inte baserade på temperatur. De är baserade på effekten en råvara eller mattyp har på kroppen. Kall/sval mat kan minska värme/hetta i kroppen och vice versa. Neutral föda anses vara balanserad och kommer inte ändra kroppens inre temperatur.

Målet är att skapa balans i kroppen!

Vad ska du dricka för te nu när vädret börjar bli svalare/kallare?

Enligt kinesisk medicin ska du dricka ett te som värmer magen och förbättrar kroppens förmåga att stå emot kyla.

  • Svart te pu-erh te – ett te som har genomgått en fermentations process som skapar ett högt innehåll av hälsosamma bakterier och hjälper magen i många anseenden.
  • Oolong-te – högt oxiderat te med en mjukare och fräschare ton än svart te. Ett semi-fermenterat te, som har en bra nedbrytande effekt på protein och fett
  • Svart te eller oolong blandat med väldoftande och hettande kryddor så som ingefära eller ginseng. Som vårt Oolong Ginseng eller köp ginseng separat och blanda med ditt favoritte.
  • Jasminte och rosente kan fräscha upp din törst, stärka din mjälte och lugna dina nerver.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.