Vårt te

<< Tillbaka till Frågor & Svar

Bryggning

Hälsokurens teer är av hög kvalité vilket gör att Du kan brygga samma portion flera gånger under dagen utan att det blir dåligt. Det är bara att öka varje bryggning med några minuter för att få ut smaken. Låt påsen ligga kvar i termosen/tekannan, på ett litet fat eller i en kopp mellan bryggningarna.

Ex. du tar en påse colego eller en tesked rosen te på morgonen och brygger enligt anvisning, under resten av dagen kan du brygga på samma portion men ökar tiden med 1-3 minuter varje bryggning. 

Tips: förbered en termos på morgonen så är det bara att fylla på med varmvatten under dagen.

OBS! Undvik att spara te över natten då det är risk att det blir dåligt.

Bryggtider

Läs under respektive te för att se bryggtider. Öka bryggtiden vid varje ny bryggning av samma portion, se ovan. Bryggtiderna och färgerna på teet skiljer sig åt beroende på vilket te det är. Vitt te och många örtteer har en ljusare färg och de mer behandlade och längre förvarade teerna som svart te blir mörkare.

Vad är te?

Bladen till teer kommer från busken Camellia Sinensis. Alla teer, vitt, grönt, oolong, svart och pu-erh, kommer från denna buske och kommer de inte från den är det inte te utan örtte. Det som skiljer alla teer åt är dock åldern på blad, sättet de plockats och hur de har behandlats.

Örtteer är inte teer i det hänseendet att de inte kommer från busken/trädet Camellia Sinensis men de är örtteer som kommer från olika plantor och växter.

Ett måttligt varmt och fuktigt väder är båda nödvändiga för träden/buskarna ska kunna växa bra. Det är även optimalt att de växer på upphöjda marker mellan 300-2,300 meter. Camellia gillar att växa i bergssluttningar där jorden är näringsrik, lös och dräneringen är enkel. Det är vanligast att Camellia växer på sydligare breddgrader. Ju högre berg de växer på desto bättre blir tebladen.

När passar det bäst att dricka te?

Detta är inget vi bestämmer utan det är en smaksak. Vi kan ge oliak rekommendationer när det bäst lämpar sig att dricka de olika sorterna.

  • Grönt te dricks bäst på dagarna, förmiddag till eftermiddag. Drick gärna med måltid för att främja matsmältningen.
  • Vitt te kan drickas närhelst på dygnet då det är låg koffeinhalt. Undvik just innan läggdags. 
  • Pu Erh & Svart te har hög koffeinhalt och dricks bäst på förmiddag, eftermiddag och vid måltid. Drick vid måltider för att sätta igång matsmältningen och fettförbränningen.
  • Örtte ex. rosen te och krysantemum. Kan drickas under hela dygnet då det är naturligt koffeinfritt.
  • Oolong te dricks gärna med måltider, undvik på kvällskvisten. Mängden koffein ligger mellan grönt te och svart te.

Koffein i te

Koffein finns naturligt i teer och är beroende av tesort, bryggningen, skördeperiod, produktionsmetod, fermenteringsprocess m.m. Teblad innehåller faktiskt MER koffein än kaffebönan innan det bryggs men under bryggningen späds teets koffein ut mer med vatten än vad kaffe gör. Vill man ha högre koffeinhalt så kan du öka mängden teblad eller bryggningstiden.

En kopp svart te innehåller normalt ca 50 mg per 15 cl, men om du använder mycket blad och låter teet dra länge kan koffeinmängden komma upp i ca 80 mg per kopp. Grönt te som skördas tidigt på våren kan också ha ett högt innehåll av koffein. Oolong innehåller däremot en relativt liten mängd koffein och vitt te omärkbar mängd koffein.

I jämförelse med kaffe innehåller en kopp kaffe (12,5 cl) innehåller ca 95 mg koffein. Man kan därför säga att kaffe innehåller ungefär dubbelt så mycket koffein som svart te. Innehållet koffein kan dock variera en hel del beroende på tesort, hur man brygger, skördeperiod, produktionsmetod m.m.

I örtteer finns det inget koffein.

 

Informationen på vår hemsida är rekommendationer och är ni osäkra över te eller kosttillskott kontakta er läkare.