Vad är Ginseng?

Vit Ginseng (Xi Yang Shen) går också under namnet kallad Amerikansk Ginseng. Smaken är något bitter och söt.

Ginseng har en lång historia som medicinalört och för dess många positiva effekter, både fysiskt och psykiskt. Anledningen till detta tros vara att de aktiva ämnena i ginsengpreparat, ginsenosiderna, ökar syresättningen i kroppens celler. Detta medför minskad trötthet och ökad energi och därmed ökad prestationsförmåga. Koncentrationsförmågan stärks och man står emot stress bättre.

Ginseng har också påvisats ha en positiv inverkan på immunförsvaret genom att öka aktiviteten hos de vita blodkropparna. Effekten är dels förebyggande, dels påskyndas ett tillfrisknande.

Ginseng kan även bidra till att stärka immunsystemet genom att stimulera vissa av de celler som behövs för att bekämpa bakteriella infektioner. Traditionellt har ämnet länge använts som förkylningsmedel i Asien och det finns idag en uppsjö ginsengprodukter som används för att lindra just förkylningsbesvär. Det används även som smaksättare och för sin uppiggande effekt i exempelvis drycker, teer och halstabletter.

Du kan använda ginseng under kortare perioder när du känner dig trött och svag eller varje dag i förebyggande syfte. Under vinterhalvåret känner många att de behöver lite extra skjuts för att orka med och då kan ginseng vara lösningen

Liksom vitaminer har ginseng en antioxidativ effekt, kroppens celler skyddas alltså mot skadlig påverkan av fria radikaler. Dessutom skyddas hjärnceller mot för tidigt åldrande.

Biverkningarna vid intag av ginseng är mycket få och lindriga. Mag- och tarmbesvär och ibland insomningsproblem kan uppträda. Det senare kan motverkas genom att man tar sin dagsdos ginseng tidigare på dagen. Ginseng skall inte användas av gravida eller ammande kvinnor. Naturläkemedel med ginseng är i Sverige godkända av Läkemedelsverket.

Ginseng anses i traditionell kinesisk medicin

  • Öka Qi/energi
  • Lugnar rastlöshet
  • Nattsvettningar
  • Lugnar hetta i kroppen
  • Stärker koncentrationsförmågan
  • Minska trötthet
  • Öka prestationsförmåga

Vit ginseng går också under namnet white ginseng, ginseng, american ginseng och amerikans ginseng.

 

Köp Vit Ginseng

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.